13 jul 2022

Informele borrel

RoodNoot is een gedicht in één woord. De scherpe “r” als kickstart, de zacht “n” als overgang, daartussen de rollende volle “o’s” en de “d” en “t” als gebroederlijke klank ter afsluiting van elke strofe. Prachtig. Maar RoodNoot is meer. Onder andere een monumentale boerderij en (de reden om dit stukje je schrijven) de locatie van de eerste UBS borrel on tour nieuwe stijl. Zo werd op 13 juli 2022 toch een beetje geschiedenis geschreven.

20 Leden en 5 enthousiaste introducés wisten hun weg te vinden naar dit afgelegen oord, ingeklemd in een spaghetti van Utrechtse infrastructuur en omgeven door bijna opgeleverde appeltjes-groene woningbouw in “the West”. Vios directeur Arjan Schothorst had, reagerend op de oproep van het bestuur voor een borrelcommissie, eigenlijk alleen zijn vinger opgestoken omdat hij een leuke locatie wist. Hij ging vanuit de Houtzaagmolen De Ster beduusd huiswaarts als borrelcommissaris. De jeugdig ogende Erwin Noorda van Trebbe Bouw heeft zich gelukkig direct opgeworpen als tweede commissielid.

Terug naar RoodNoot. 13 Juli om 17:00 uur, toen de hitte omsloeg naar aangename borrelcondities, druppelden 4 architecten, 1 aannemer, 2 projectontwikkelaars, 3 juristen, 4 adviseurs, 1 bankier, 1 notaris en 5 introducés het terras van RoodNoot op. Velen zelfs op de fiets. Bestuurslid Marc van Broekhuijsen trapte de kleurrijke reeks korte speeches af. Het bestuur heeft de missie van de UBS onlangs aangescherpt. “Utrecht toekomstbestendig en mooier maken”. Maar hoe doe je dat? Met alleen borrels drinken? Nee, had het bestuur bedacht, door professionals met een hart voor Utrecht met elkaar te verbinden en te inspireren. De succesformule van de inhoudelijke avonden op relevante locaties met aandacht voor het sociale houden we erin. Dat blijft de kern van de UBS.

De tweede stip die op de horizon gezet is door het bestuur is een betere verdeling mannen en vrouwen (en alles daartussen in) en verjonging. Kortom inclusiviteit.  Dat bereik je niet door grijze haren op een stoel voor een Powerpoint te zetten. Daar is meer voor nodig. Hier komt het nieuwe wapen van de UBS om de hoek kijken: Borrel on tour. Borrels op leuke plekken in Utrecht, waar de zon schijnt, de muziek schalt en het gezelschap goed is. De borrel als extra jus de vivre tussen alle rijke inhoud die de UBS al te bieden heeft. Borrels die juist aantrekkelijk zijn voor dames, jongeren, kleurrijke mensen. De leden kregen bij RoodNoot de opdracht mee om een volgende keer toch zeker ook hier op te letten bij het uitnodigen van introducés. Speur je relaties af naar de talentvolle jonge belofte, of anderszins van het huidige UBS lid verschillende, leuke mede professionals. Zoals een tennisclub een verplichte bardienst heeft, is dit wat we van onze leden verlangen: neem diverse mensen mee! Erwin Noorda wist enthousiast te vertellen dat hij 5 vrouwelijke collega’s had uitgenodigd. Helaas 5 afwijzingen, maar ook 5 beloftes volgende keer wellicht wel mee te gaan. Kijk dat is nog eens inzet. Klasse Erwin.

Wederom terug naar de RoodNoot. Arjan, als enig aannemer van dienst, memoreerde enkele leuke aspecten van de realisatie van de verbouwing door Vios. Daarna was het woord aan welzijnswerker, alias bierliefhebber Wil Verhoeven. Bouwtechnische duiding was er. Nog meer indruk maakte hij met het gezicht geven aan “personeel met afstand tot de arbeidsmarkt”. Wil memoreerde de wiskundeleraar, die aan het gamen verslaafd was geraakt en misschien toch ook wel een beetje aan de alcohol. Of het dan wel zo’n goed idee is om bij een stadsbrouwerij te gaan werken?…. Ach pyromanen worden ook vaak brandweerman niet? Nog spannender werd het toen Wil de knechtenkamers nabij de hooizolder ging beschrijven. Eén voor uitsluitend de meisjes knechten en een voor de jongens knechten met de deel ertussen. Nu had hij het gevolg aan zijn lippen hangen, hopend op een romantisch en/of smeuïg vervolg. Helaas ging het toen ineens over gemeente-ambtenaren. Dat was eigenlijk de enige teleurstelling van de avond. Het zij RoodNoot vergeven, want we kijken terug op een fantastische eerste borrel nieuwe stijl. Zoals een deelnemer zei: ik ging hier naartoe voor een borrel, maar het had toch ook ineens verrassend veel inhoud. Voor iedereen een goede zomer gewenst en we zien jullie graag op de tweede borrel, de commissie gaat zich wijden aan een waardig opvolger van deze pilot aflevering. Tot ziens bij de UBS en denk aan je huiswerk: een introduce meenemen die ons gezelschap rijker maakt. 

Aankomende bijeenkomsten