20 mrt 2024

Herstel wervengebied Utrecht-een mega project

Uniek zijn de, zo’n 900, zeer oude werfkelders langs de grachten van Utrecht. Nergens anders ter wereld vind je ze. Ze zijn dus typisch Utrechts. In 1150 ontstonden de eerste werfkelders die bedoeld waren als opslagruimte en doorgangsruimte voor goederen die via de Utrechtse grachten aankwamen. Utrecht heeft sinds vorig jaar een begin gemaakt met het herstel van de werfkelders.

De negen middeleeuwse werfkelders van Magazijn De Zon, waar zo'n 60 UBS leden een kijkje genomen hebben en een toelichting op de (restauratie) techniek ervan kregen, worden als eerste aangepakt. Utrecht werkt tot 2050 aan het herstel van de werven, walmuren, kluismuren en de werfmuren, zodat ze goed bewaard blijven voor de toekomst. Een mega project met veel belangen op het gebied van eigendom en financiën, én een stedenbouwkundige en technische uitdaging. Een interessante belangentegenstelling tussen particulieren en Gemeente is al sinds het ontstaan van de werfkelders in Utrecht aan de orde.

Conservator Stadsgeschiedenis, René de Kam, sprak over het ontstaan en de bouw van de werfkelders, en hoe particulieren en Gemeente daarbij samen móeten werken. Simon Baars, projectleider vastgoed in Utrecht, draagt bevlogen bij aan het behoud en de restauratie van deze unieke werfkelders. Hij vertelde over constructie, probleemstelling, technische oplossingen en organisatie op locatie. 

Aankomende bijeenkomsten