15 nov 2023

Sociëteitsavond

AANMELDING GESLOTEN.

Als u, lid van de UBS, nog deel wilt nemen verzoeken wij u een mail te sturen naar: info@utrechtsebouwsocieteit.nl.

***

Vrijwel iedereen kent het bestaan van De Inktpot, de bakstenen mastodont aan het Moreelsepark, maar weinigen zijn er ook binnen geweest. Het is het hoofdkantoor van ProRail in hartje Utrecht. Het bestuur nodigt je met plezier uit voor een exclusief bezoek op 15 november aanstaande. Het bezoek, alleen voor UBS leden, betreft een rondleiding in het gebouw dat normaal alleen te bezichtigen is tijdens Open Monumentendag en dan duizenden bezoekers trekt.

Na de rondleiding zijn er presentaties van UBS-lid Martien Veldhuijzen, Vectis Real Estate Consultancy, die bij de renovatie betrokken was, Spie die het onderhoud van dit indrukwekkende gebouw doet en ook de spoorbouwmeester Marianne Loof die ons meeneemt in huidige en toekomstige ontwikkelingen rondom bouwen op en langs het spoor in heel Nederland

Het honderdjarige gebouw heeft veel meegemaakt, en die verhalen zijn minstens zo interessant als het imposante voorkomen van de Inktpot. Oud-collega van ProRail en onze gastheer Peter Knollema ontvangt ons en gaat in op de bijzondere aspecten van het gebouw.

Aanmelden via de website kan tot 8 november. Introducees kunnen komen kennismaken bij het diner om 19.00 uur bij Brasserie Marie.

De ‘inktpot’ is een iconisch gebouw aan het Utrechtse Moreelsepark dat in 1921 geopend werd als Hoofdadministratiegebouw III van de Nederlandse Spoorwegen en sinds 1995 gebruikt wordt door ProRail als kantoor. Tijdens de rondleiding lopen we langs veel bijzondere elementen en is er aandacht voor de keuzes van de architect. Daarnaast is er aandacht voor de historie; waarom was het gebouw nodig, waar kwamen de materialen vandaan en hoe werd dat aangevoerd, wat was hier eerst op dit terrein?

Kosten noch moeite werden gespaard om van het gebouw een bouwkundig hoogstandje te maken. Gebrandschilderd glas, gesinterde stenen en door Van Heukelom ontworpen meubilair maakten het af. En wacht tot je op het dak komt waar Marc Ruygrok ‘Zover’ heeft gemaakt !

Programma:

15.45-16.00 uur                     Ontvangst

16.00-17.15 uur                     Rondleiding met twee gidsen

17.30-18.45 uur                     Presentaties en vragen

19.00 uur                               Ontvangst in restaurant Marie- als je niet deelneemt aan het voorprogramma

Aankomende bijeenkomsten